Connect with us

Backstage Bastards

What’s New: Lady Shaynah werkt aan een nieuw hoofdstuk

What's New

What’s New: Lady Shaynah werkt aan een nieuw hoofdstuk

Vanaf zij het zich kan herinneren staat muziek centraal in het leven van de 24-jarige Lady Shaynah. Haar familie is ontzettend muzikaal dus het is haar als het ware met de paplepel ingegoten. Als 8 jarig meisje stond ze voor het eerst op het podium, maar dat was slechts het begin van een prachtige, eindeloze muzikale reis. In een openhartig gesprek at the Backstage Bastards office nam ze ons mee op deze journey.

Muziek is de basis

Toen zij geboren werd kreeg zij de naam Shanice Redan, maar als artiest staat ze dus bekend als Lady Shaynah. Haar broer heeft ooit op een trip in een Afrikaans land ondervonden dat de Hebreeuwse oorsprong van de naam Shanice ‘Shaynah' is. Toen zij dit hoorde heeft zij de betekenis opgezocht en dit sprak haar zo aan dat ze de naam Shaynah is haar bedrijf verwerkt heeft. Niet veel later adopteerde ze het ook als artiestennaam.

Haar ouders zijn beiden professionals in de muziekwereld. Haar moeder was een zangeres van the Dutch Combined Mass Choir, een groot gospelkoor dat in totaal 800 mensen telt. Hierdoor werd zij vaak meegenomen naar band en koor repetities. Tijdens één van deze repetities werd Shaynah door de dirigent aangesproken. “Nou je gaat lekker meedoen!”  zei ze. Zo stond de achtjarige Shaynah voor het eerst op een podium en ze heeft het nooit meer verlaten.

Lady Shaynah is een muzikale duizendpoot

Lady Shaynah is zangeres, muzikant, songwriter en daarnaast produceert ze ook nog eens haar eigen tracks. Daarnaast is zij een op het conservatorium afgestudeerde vocal coach en eigenaar van haar eigen bedrijf ‘IamLadyShaynah Company’. Een echte muzikale duizendpoot die al haar muziek als independent artist uitbrengt. Dit houdt in dat zij haar muziek zelf uitbrengt en ook verantwoordelijk is voor haar eigen marketing. ‘Momenteel is het voor mij een bewuste keus om independent artist te zijn. Ik werk samen met een klein en hecht team en de behoefte om ons aan te sluiten bij een groot muzieklabel is er nog niet. Wellicht dat wij hier in de toekomst anders naar zullen kijken'.

Onder andere door haar conservatorium-achtergrond heeft ze een hoop research gedaan om te ontdekken hoe het nou eigenlijk werkt binnen de muziek scene. ‘ Ik ben er achter gekomen dat het veelal hetzelfde werkt bij muzieklabels en ik heb zelf al een duidelijk beeld van waar ik naar toe wil. Ik ben zeker van mijn sound en weet goed hoe ik wil klinken. Daarom vind ik het voorlopig fijn om het zelf te blijven doen' 

Lady Shaynah doorbreekt de “it’s not a real job-barrière”

Als tiener vervolgde ze haar muzikale weg.  Op haar twaalfde vertrok zij naar Suriname waar zij maar liefst zeven jaar heeft gewoond. In Suriname pakte zij op zestienjarige leeftijd haar eerste muziek studie op aan het Surinaamse Conservatorium. Tijdens haar verblijf in Suriname heeft zij in 2012 ook meegedaan aan Suripop en met het nummer ‘Koloku’ gewonnen. Op haar negentiende keerde zij terug naar Nederland en dit is waar het voor haar gevoel écht is begonnen. Zij maakte ondanks de twijfels van haar ouders, de keuze om aan een fulltime HBO muziek studie te beginnen. Met doorzettingsvermogen doorbrak zij de “it’s not a real job”-barrière en is zij uiteindelijk geslaagd. Haar studie was intens maar tegelijk een kans om in te zoomen op wie Lady Shaynah is als artiest en waar zij naartoe wil.

Muziek is er altijd al geweest

Als je Lady Shaynah als kind zou vragen wat zij wilde worden zou je wekelijks een ander antwoord krijgen. Muziek was er altijd, het was overal om haar heen. Zij werd heel goed vanuit huis gestimuleerd door haar ouders. Als zij aangaf dat zij wilde leren drummen zou er binnen no time een drumstel in huis staan. Het feit dat haar ouders in de muziekwereld zaten was voordelig, maar het zorgde er ook voor dat zij hierin haar eigen identiteit moest ontwikkelen. Dit is ook een reden geweest dat zij koos voor Codarts in Rotterdam. ‘Dit conservatorium staat erom bekend je op te leiden tot artiest. Niet als gitarist of zangeres, maar echt de beste versie van jezelf. Het is een praktijkgerichte opleiding waar het voornaamste doel is om te zijn wie jij wil zijn als artiest. Het was intense but worth every step of the way'.

Iedereen heeft z'n eigen purpose

Als we het hebben over rolmodellen geeft lady Shaynah in de eerste instantie aan dat zij mensen niet graag idoliseert. ‘We bewandelen allemaal ons eigen pad. Iedereen heeft z'n eigen purpose. Het pad dat jij bewandelt hoeft niet hetzelfde te zijn als die van iemand anders.' Er zijn wel een paar artiesten die zij heel tof vindt. Voor Janelle Monae heeft zij een bewondering. Zij vindt het mooi om te zien dat zij haar persoonlijke leven niet teveel mixt met het artiestenleven maar tegelijk toch de persoon achter de artiest laat zien. ‘Hoe Janelle zich uitspreekt over haar visie van de wereld en dit combineert met haar muziek is heel positief en ze is een super harde business woman. I love it. Het feit dat het haar niks uitmaakt hoe de wereld over haar denkt is een fijne attitude'. 

Shanice versus Shaynah

Als artiest is het belangrijk voor haar om haarzelf te zijn. Zij schrijft vooral over ervaringen. Dit kunnen die van haar zijn of die van mensen om haar heen. Het zijn wel altijd real stories. Ook on stage probeert zij dicht bij haarzelf te blijven en geen alter ego te creëren. Zolang zij blij is met wat zij doet, de muziek die zij maakt en de podia waar zij optreedt staat dat gelijk aan succes. “Ik probeer van each step of the road the genieten!”

Shanice is verder best een private person. “Ik ben best gesloten over mijn persoonlijke leven omdat ik niet vind dat dat een meerwaarde heeft om mensen daar helemaal in te laten”  Ze vertelt ons wel dat ze naast alle bezigheden op muzikaal gebied houdt zij van koken en bakken. Als vegan is het voor haar erg uitdagend om vegan recepten te maken. “Just leave me alone in the kitchen and I’m a happy camper.

Het is nog lang niet over

De komende jaren zal zij hard aan de weg blijven timmeren om muziek te blijven maken en een grotere artiest te worden. Dat wil zeggen een grotere following, een grotere fanbase en een groter resultaat. Mogelijk een paar collaboration, maar voor nu is zij vooral gefocust op het uitbrengen van nieuwe muziek. Op ‘Chapter 22’ vertelt zij wat zij heeft gedaan in de jaren dat zij geen muziek heeft uitgebracht en de veranderingen in haar muziek en privéleven. ‘Chapter 22' is de titel van haar 3-delige EP ze in 2019 uit zal gaan brengen. Voor deze EP is zij hele leuke samenwerkingen aangegaan in het binnen én buitenland. Haar single ‘over’ was slechts een tipje van de sluier.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar wat deze multigetalenteerde zangeres voor ons in petto heeft. Je kunt haar laatste single hier beluisteren. Blijf haar vooral in de gaten houden!

Volg Lady Shaynah op Instagram

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in What's New

Advertisement

Categories

Advertisement
To Top

Log In

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy