in

What’s New: Guilda brengt ons Caribische vibes

Devon Stapleton, beter bekend als Guilda, kwam langs bij the Backstage Bastards office om te praten over zijn muzikale carrière. Hij vertelt hoe hij de  Sint Maarten vibes overbrengt naar Nederland: ‘no Gidi on this side.’

All the way from Sint Maarten

Guilda begon vanaf zijn 15e met het maken van rapmuziek. Hij groeide op in Sint Maarten en kreeg zijn muzikale invloeden door Reggae en Soca muziek. Ondanks de verschillende genres werd hij aangetrokken door hiphop. “I don’t know if it was the jewelry or what…” grapt hij.

In zijn jeugd was hij altijd met zijn neef aan het rappen. Zij keken naar MTV en anders muziekkanalen. Hij onthield dan altijd de teksten van rappers zoals DMX, Ja Rule of Ruff Riders. Op een dag daagde zijn neef hem uit zijn eigen teksten te schrijven. Hier maakte ze dan een competitie van. Tot de dag van vandaag heeft Guilda deze competitieve houding erin gehouden. Zodra hij in de studio is denkt hij, ‘ Okay, cool….but I'm gonna body each one of you'. ’ Hij wil altijd zijn beste verse op een song doen!


In 2012 verhuisde hij naar Nederland om een studie internationale communicatiemanagement te studeren. Deze studie volgde hij in Engels en rondde hij af met een Bachelor diploma. Nu is hij gefocust op zijn baan, zijn eigen muziek en het songwriten voor andere artiesten.

A trip to the Netherlands

Het verhuizen naar Nederland was voor hem een grote culturele shock. Vooral omdat het ongepland was. Zijn originele plan was om naar Amerika te gaan. Hij had dit tot in de puntjes uitgedacht zelfs zijn Greencard was geregeld. Toen zijn beste vriend op het laatste moment aankaartte dat Amerika eigenlijk best duur is en dat Amsterdam ook een optie is ging het heel snel. Guilda regelde de papieren en zijn studiefinanciering en vloog naar Amsterdam. In het begin was dit erg wennen vanwege de taalbarrière en natuurlijk het koude klimaat. Maar na een aantal jaar heeft hij hierin zijn draai gevonden. Hij verstaat Nederlands en spreekt het binnen de kortste keren zelf ook.

Ook op muzikaal gebied was de verhuizing een shock. Op Sint Maarten werkte hij bij een radiostation en kende iedereen zijn muziek. “It was popping there!” Door zijn uitgebreide netwerk leerde hij verschillende mensen kennen in de muziekindustrie en kon hij in Nederland interessante samenwerkingen aangaan. DJ Prime en Waxfiend hebben op een grote invloed gehad. Zij gaven aan dat hij dope is maar wel zijn muziekstijl een beetje aan moet passen zodat het ook een grotere doelgroep aantrekt en verkoopt. Uiteindelijk heeft dit advies toch wel geholpen.

Niet veel mensen weten dat de valuta op Sint Maarten nog steeds de gulden is. Op z'n Engels the guilder. Hier is zijn artiestennaam Guilda van afgeleid. Ondanks zijn naam maakt hij muziek omdat hij hier simpelweg enorm van houdt.

A trip to the real Guilda

Na wat passen en meten heeft Guilda uiteindelijk een plek gevonden waarin hij de muziek kan maken waar hij van houdt en muziek die ook bij een hele grote groep in de smaak valt. Door de samenwerkingen met onder andere Amartey, Berano, Jay-Way en andere artiesten heeft hij zijn muziek gemixt met Afro invloeden en het werkt. “With ‘No Gidi’ I was so out of element. I have now found a comfortzone in which I can make my music and everyone accepts it. It was all about finding a balance.” Vanuit deze comfortzone is Guilda veel van plan.

Als artiest en songwriter besteedt hij veel tijd in de studio. “I love the creative process of making music.” Hiernaast besteedt hij ook veel tijd on stage. Als host van Encore Amsterdam en Backyard bouwt hij veel stage ervaring op.


Living in the present

Dit jaar kunnen wij veel singles verwachten. Het hele jaar heeft hij al uitgeschreven en uitgepland. “I don’t even have to write more songs for the year.” Zo zal hij ook on stage te zien zijn bij een aantal festivals en zullen wij meer horen en zien op social media. Hij heeft zelfs laten doorschemeren dat er mogelijk een klein concert aankomt. “I have everything on hold and I am waiting for the right time to push the buttons.”

Hoewel hij veel plannen al heeft uitgestippeld, is hij weinig bezig met de toekomst. Waar hij over 5 jaar is, is voor hem net zo een verassing als voor ons. Hij gaat vooral met de wind mee. Spiritualiteit is erg belangrijk voor hem en hij houdt zich zoveel mogelijk bezig met het hier en nu. ‘I make being in the now my primairy focus. The present moment is all we have'.

Wij zijn benieuwd en houden Guilda en al zijn moves zeer zeker in de gaten.

Beluister ‘Find Dem' en volg Guilda op Spotify


Volg Guilda op Instagram

https://www.instagram.com/p/BrqYXo8hyYy/

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Staff

Written by Staff

Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

0 comments

Soulja Boy jumps in on ‘My Year (Remix)’

What’s New: Guilda brings us Caribbean vibes