in

What’s New: Juny Martina drukt zijn stempel!

Jerry, beter bekend als 27-jarige rapper Juny Martina, kwam langs bij the Backstage Bastards office om te praten over zijn carriére. Hij vertelt ons wat hem motiveert om teksten te schrijven en hoe hij zijn gevoelens en emoties verwerkt in zijn muziek.

Een mentale en fysieke reis

Juny Martina is geboren op Curaçao. In 2012 besloot hij naar Nederland te verhuizen. Hij besloot dit zodat hij hier de opleiding envirementol sciences kon volgen. Dit deed hij omdat er op Curaçao op het gebied van milieu nog veel vooruitgang te boeken is en hij hier een bijdrage aan wilt leveren. Zijn verhuizing had los van zijn studie ook te maken met innerlijke motivaties. Hij wilde het leven ervaren in het breedste zin van het woord. Hij wilde nieuwe vrienden, nieuwe mensen en nieuwe culturen leren kennen. Een zoektocht naar zichzelf. “If you put yourself out there dan leer je jezelf kennen en dit vind ik heel belangrijk.”

Zijn artiestennaam, Juny Martina, heeft hij doelbewust gekozen. Juny is de meest voorkomende voornaam op Curacao en Martina de meest voorkomende achternaam. Deze heeft hij samengevoegd en hiermee streeft hij ernaar om ‘the voice of the people’ te zijn. Zijn muziek is dan ook volledig in het Papiaments. Hij focust zich volledig op deze taal en probeert zo min mogelijk te mixen met Nederlandse of Engelse woorden. Zijn doelgroep bestaat dan ook grotendeels uit Curacaoenaars, hier speelt hij goed op in.

Bewustzijn brengen

Enerzijds gaat zijn muziek over hoe goed hij kan rappen. Hij wordt gecategoriseerd als lyrical rapper. Dit ziet hij het altijd als een soort challenge. “Hoe kan ik beter rappen dan de vorige keer, hoe kan ik beter rappen dan de rest? Hoeveel kan ik rijmen? Hoe vaak kan ik rijmen? Op hoeveel verschillende manieren kan ik rijmen? Kan ik woorden rijmen die nog nooit gerijmd zijn?” Anderzijds spreekt emotionele rap hem ook enorm aan. “Het gaat bij mij echt om de woorden. Niet altijd perse om de flow en de vibe, maar om wat ik aan het zeggen ben. Uiteraard moet de beat wel goed zijn.” Deze woorden gebruikt hij dan ook om een verhaal te vertellen, zijn verhaal.

Zijn aankomende EP; É Preshon wat betekent de druk gaat over zijn gevoelens. Over de moeilijke tijden die hij heeft gehad door middel van zijn studie en een heartbreak. De teksten hiervoor schreef hij tussen 2014 en 2017. In zijn EP vertelt hij over zijn emoties en relaties. “Ik ga de diepte in. Wat voel je? Waarom voel je je zo? Waarom ben je bang, boos of verdrietig? Waarom huil je?” Het is voor hem belangrijk dat mental health bespreekbaar gemaakt wordt. Het is vaak iets waar men zich voor schaamt of wat men ziet als zwakte. Terwijl je er ook je kracht uit kunt putten. Deze awareness wil hij ook benadrukken bij de bevolking van Curaçao. “Voor mij is self knowledge en self-awareness heel belangrijk.” De opbrengsten van de EP zal hij dan ook doneren aan stichting GGZ op Curaçao en het Wilhelmina Fonds.

Ribo ki bo ta?

Ribo ki bo ta? Op wat ben je? Juny Martina ziet zijn EP als een afsluiting van een hoofdstuk. Hij heeft zelf ook opgemerkt dat zijn muziek nu heel anders is en daar hoort andere branding bij. “Het leukst aan artiest zijn vind ik dat ik kan doen wat ik leuk vind. Soms raak je de kluts kwijt omdat je denkt dat je muziek moet maken die men leuk vindt, maar dan luister ik naar mijn oude liedjes en dan merk ik dat het niet zo is. I didn’t start this for the people, I started this for me!” Hij is dan ook volledig gefocust op zichzelf en de dingen die hij leuk vindt. Dit is muziek maken, rappen, schrijven en uiteindelijk videoclips schieten.

Wij zijn enorm benieuwd naar zijn aankomende EP! Blijf hem in de gaten houden.

Volg Juny Martina op Instagram.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Staff

Written by Staff

Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

0 comments

K Camp makes money with the ‘Lottery’

Juny Martina heeft druk gezet op ‘É Preshon’ EP