Connect with us

Backstage Bastards

What’s New: Tega is ready om vuur te spitten!

What's New

What’s New: Tega is ready om vuur te spitten!

Tega alias Bigstar alias Vulcaan Fayah kwam langs at the Backstage Office om te praten over zijn carrière. Tega is een Surinaamse artiest die zich vooral focust op Reggae en Dancehall muziek. Hij heeft op muzikaal gebied verschillende wateren getest en weet nu precies welke richting hij op wil.

Matawai Generation

Tega maakt muziek sinds zijn 12e levensjaar. Hij begon hiermee in Matawai, het Surinaamse dorp waar hij vandaan komt. Hier werd hij sinds kleins geïnspireerd door Reggae en Dancehall muziek. Zijn ouders draaiden dit en hier kreeg hij op deze manier veel van mee. “Ik verstond niet alles maar voelde die vibes en zong het mee.” De Jamaicaanse artiesten waren zo een inspiratie dat hij zelf muziek begon te maken. Hij deed dit door te beginnen in een Kawinaband. “Eerst begon ik hier te drummen, daarna zong ik voor de band. Zo kwam ik erachter dat ik kan zingen.” Op zijn 14e vertrok hij naar Paramaribo. Hier gaf zijn een familielid Alka hem beats waar zij op begonnen te flowen. Dit deze zij in hun eigen taal, Matawai.

Met de band waar hij voor zong, Youth Sedation trad hij op in het binnenland. Dit deden ze bij het cafe naast zijn moeders eigen winkel. De reacties van de voorbijgangers was vaak positief. Zij besloten een cd uit te brengen wat wederom goede reacties aantrok. Op een dag traden ze op, op een event waar President Bouterse aanwezig was. Hij vond ze goed klinken en nodigde ze uit om op een event op te treden. Op het event stonden zij met veel grote Surinaamse artiesten, onder andere Papa Touwtjie. Bouterse heeft voor goede connecties gezorgd en geld gesponsord zodat de band nog een cd kon uitbrengen. Na deze cd werd iedereen ouder, zij verloren de connecties met Bouterse en iedereen ging zijn eigen kant op.

Bigstar Tega

Een familielid, Auki, was het niet eens met de splitsing van de Youth Sedation. Hij wilde de muziek die zij maakten opnieuw horen. Hij zei, “jullie muziek laat mij mezelf goed voelen. Jullie maken Jamaicaanse muziek maar dan in ons eigen taal, Matawai!” Dit vond Tega fijn, want muziek maken is altijd zijn liefde geweest maar in Suriname was het moeilijk om van de muziek te leven. “Eerst deden we het voor de fun.” Auki stuurde ze naar de studio en zorgde ervoor dat zij muziek maakte. Na het maken van deze cd is de band wederom gestopt. Het was nu tijd voor Tega om aan zichzelf te denken. Een andere familielid Tallman gaf aan dat hij Tega niet alleen wilde sponsoren maar ook managen. Zo begon Tega meer te denken aan zijn eigen carrière. Hij werd in connectie met Surinaamse artiest Jo-ann gebracht. Tega wilde eerst weten wie zij was en of het klikt. Het klikte en samen maakten zij muziek. Desondanks Tega bezig was met zijn eigen carrière heeft hij zijn background nooit vergeten. Matawai Generation. Hij betrok Alka, Tadja en Delta ook in het muzikale proces en zo werden zij steeds bekender in Suriname.

Op een gegeven moment kreeg Tega een uitnodiging om naar Nederland te gaan. In het begin wilde hij niet. Alles en iedereen waar hij van hield was in Suriname. Hij was nog jong en wat zou Nederland hem kunnen bieden. Toen de tijd aanbrak om naar Nederland te gaan had hij dan ook moeite met de verandering. “De vibe hier in Nederland is toch anders.” Hij heeft toch zijn leven hier weten op te bouwen. Vanuit Suriname kreeg hij te horen hoe goed zijn muziek daar ontvangen werd. Mensen bleven hem pushen om niet te stoppen met muziek. Zij keken naar hem op. Hierdoor besloot hij het weer op te pakken. In het begin viel dit niet mee, om in Nederland door te breken is het gebruikelijk om Nederlands te zingen. “Ik heb mezelf Nederlands aangeleerd door te praten met familie en vrienden.” In het dorp waar hij is opgegroeid werd Matawai (Marrontaal) en Sranan tongo gesproken, waardoor hij Nederlands niet goed beheerste. Tega heeft altijd met liefde meegeholpen met het onderhouden van zijn gezin waardoor hij zelf minder de kans kreeg te studeren. Hij heeft de Nederlandstalige muziek even geprobeerd, maar dit was niet zijn ding.  “Ik houd van puur. Je moet doen waar je je goed bij voelt.” Hij houdt van Surinaamse muziek in Matawai. De opgebouwde fanbase die hij heeft gekregen met deze stijl wil hij ook niet teleurstellen.

Vulcaan Fayah

Momenteel is hij bezig met de koers van zijn carrière scherp stellen. Hij kijkt ook altijd naar de voortgang van Matawai Generation. Alles zit nu voor hem op een rijtje, hij kan nu zichzelf zijn. De denkwijze die hij vroeger over Nederland had is veranderd. Hij heeft zichzelf weten te ontwikkelen en weet dat dit nodig was hiervoor. Wel reist hij regelmatig tussen Nederland en België, zelfs naar Suriname. Dit doet hij voor optredens en voor feesten die hij organiseert. Optreden is iets waar hij enorm van geniet. De verschillende vibes van de verschillende landen. “De blessings die je krijgt van het publiek, geweldig!” Het is voor hem fijn dat hij zichzelf kan uiten met zijn stem. “Het is belangrijk om righteous dingen te delen met mensen.” Om zijn muziek op een hoger level te brengen werkt hij met verschillende Reggae/Dancehall artiesten zoals Jah Mason. Hij heeft verdere toekomstplannen om muziek te maken met Anthony B, Sizzla en Capleton. Hij gooit nu ook Nederlands en Engels in zijn songs. Wel verwerkt hij er altijd een beetje Matawai in. Dat is zijn kenmerk, “zo weten mensen oh na Tega!” Tega is klaar om goede dancehall muziek te brengen in Nederland. Wij zijn benieuwd met wat hij komt.

Volg Tega op Instagram

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in What's New

Advertisement

Categories

Advertisement
To Top

Log in

You’ll be automatically logged in 5 seconds.

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Close
of

Processing files…