in

What’s New: Urban Kawinasound gaat wereldwijd met Passion

Met maar liefst zestien man sterk zetten zij na Nederland ook Suriname op zijn kop. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan de succesvolle Urban Kawina band, Passion. Waar komt dit enorme succes vandaan? Wij praten erover met de oprichters, de Zoetermeerse broers Marchiano (33) en Alvin (32).

Passion bestaat inmiddels al ruim drie jaar in zijn huidige formatie. Lang voor die tijd zijn beide zangers al muzikaal actief. Zowel met R&B als met Kawina. Dit laatste begint back in
the days met een paar boys uit Zoetermeer, samen vormen zij dan New Generation. Helaas houdt dit niet lang stand maar het idee van een Surinaamse band laat de heren niet los. In de jaren erna gebruiken zij de naam Passion zodra zij iets Surinaams willen doen. “Dat ging eigenlijk af en aan. Dan ging het even goed, dan stopten we een tijdje en pakte het later weer op”, legt Marchiano uit.

Daar komt verandering in wanneer er ruim drie jaar geleden voor een bruiloft wordt gevraagd naar een bandje a la La Rouge. Zonder zich echt bewust te zijn van de impact die dit optreden zal hebben gaat Passion de uitdaging aan. Vanaf dat moment gaat het belachelijk hard. Het filmpje van dat optreden gaat viraal en de boekingen voor besloten feestjes stromen binnen. Dit geeft de band een extra boost om ervoor te gaan. Wanneer zij een remix van het nummer ‘Ik mis je’ van Cho droppen is er geen houden meer aan. De rapper neemt contact op met Passion en voor zij het weten treden zij samen op als afsluiter op Kwaku.

Ondanks het met de vergelijking met La Rouge begint identificeert Passion zich niet direct met hen. Toch schuiven zij hun respect voor hen niet onder stoelen of banken. “We zeggen wel altijd eerlijk, als zij er niet waren geweest zou Passion er ook niet zijn, door hen zijn we op een andere manier naar Surinaamse muziek gaan luisteren en het uiteindelijk ook gaan maken”. Ook zien zij elkaar absoluut niet als concurrenten en zijn zij naar eigen zeggen totaal verschillend. Zo worden zij bijvoorbeeld vaak geboekt door een andere doelgroep dan die van La Rouge.

Het zou inderdaad als opmerkelijk kúnnen worden gezien dat Passion als Kawina band hun populariteit voor een groot deel te danken heeft aan boekingen vanuit de Hindoestaans/Surinaamse gemeenschap. Eigenlijk is het niet zo gek als je bedenkt dat Marchiano vier jaar in een Hindoestaanse band heeft gezeten. “In het begin waren sommige families wel wat huiverig als we daar ineens met 80 voornamelijk creoolse mannen binnen kwamen”. Doordat zij ook bekende Hindoestaanse nummers in hun repertoire verwerken is het ijs al snel gebroken. Inmiddels tonen zij hun waardering op alle mogelijke manieren. “Ze komen geregeld naar ons toe om te vertellen hoe goed ze ons vinden en willen dan met ons op de foto, dat is écht tof om mee te maken.”

Wat ook mee kan spelen is de prijsklasse waar een optreden van Passion zich in bevindt. “Inclusief de stagemanager bestaat de band uit 17 man die allemaal betaald moeten worden. Ik wil ze niet naar huis laten gaan met een tientje, dat tikt natuurlijk wel aan.” Daartegenover verwachten de oprichters dan ook serieuze toewijding van alle bandleden. “Een weekend vol optredens loopt soms wel van donderdag t/m zondag. Voor sommige is dat gewoon to much omdat zij bijvoorbeeld in de clinch komen met hun werk of privéleven.

Dit begrijpen wij natuurlijk volledig maar wij moeten dan helaas wel op zoek naar vervanging.” Deze toewijding zorgt er inmiddels voor dat Passion naast besloten feesten steeds vaker wordt geboekt voor evenementen. Hier komen zij regelmatig andere artiesten tegen waarbij al mooie samenwerkingen zijn ontstaan. “Als die klik er eenmaal is kun je veel makkelijker connecten dan wanneer je iemand een berichtje stuurt via social media.” Een groot deel van de connecties hebben zij ook te danken aan het feit dat zij al lange tijd bezig zijn in de urban scene. Voorheen vormden zij de urbangroep Magic & Beyond waar zij naar aanleiding van uiteenlopende interesses mee zijn gestopt. Maar we kennen Marchiano natuurlijk vooral van The Voice of Holland van vorig jaar. Weten jullie ook dat hij hier eigenlijk toevallig terecht is gekomen? Hij was daar om andere deelneemster (Aïcha Gill) te supporten waarna hem gevraagd is ook mee te doen. “Doordat mijn deelname niet gepland was zat er ook geen bepaalde druk achter die ik bij anderen wel zag. Ik ben blij dat ik überhaupt de liveshows gehaald heb!” Ook heeft dit avontuur voor nieuwe openingen gezorgd voor Passion. Als we vragen of TVOH ook iets voor Alvin is reageert hij kort en bondig “NEVER!” Wel geeft hij aan graag meer van zichzelf te willen laten horen.

Alvin heeft niet alleen grootse plannen voor zichzelf maar ook met Passion samen. “Wij geloven er gewoon in dat we binnen nu en twee jaar AFAS Live kunnen vullen met de sound die we neer gaan zetten”. Dit klinkt enorm ambitieus maar de broers zijn er stellig in. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat zij door hun plannen voor gek worden verklaard. In 2018 hebben zij hun driejarig bestaan gevierd in Maassilo, dat ruimte biedt aan duizend man. “Toen wij dit een anderhalve maand van tevoren naar buiten brachten waren er zelfs bandleden die dachten dat niemand zou komen. Het zou veel te kort dag zijn en er waren datzelfde weekend andere grote evenementen. Uiteindelijk was het op vijftig man na uitverkocht”.

Het is de sterke achterban die hun geloof laat groeien, hierdoor hebben zij een duidelijke visie ontwikkelt. “We zijn nu vooral bezig met het opdoen van podiumervaring terwijl we in de studio werken aan de échte Urban Kawinasound die dit jaar uitkomt”. Het doel is dat hun unieke sound meedraait met de hedendaagse urbansound zoals op de radio. “Misschien dromen we een beetje groot maar wij willen wereldwijd gaan met Passion. Waarom kan Merengue het wel en Kawina niet? In principe zijn het dezelfde instrumenten. Als je aan een willekeurige bevolkingsgroep vraagt een Surinaamse band op te noemen moeten zij zonder nadenken kunnen zeggen: PASSION!”

Vergeet Passion niet te volgen op Instagram

View this post on Instagram

When in su… 🇸🇷

A post shared by Passion #UrbanKawina (@passion_urbankawina) on

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Staff

Written by Staff

Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

0 comments

Fetty Wap holds on!

Heb jij al naar de audio van “Sally Walker” geluisterd?