in

What’s New: Vanaf nu gaat het de Jay-Way

Nog nagenietend van zijn energieke performance afgelopen weekend op Noorderslag bezoekt Jay-Way the Backstage Bastards office om met ons te praten over zijn muzikale carrière. “Music is finally paying off” geeft Jay-Way aan. En dat is volgens ons welverdiend.

Jay-Way is een artiest uit Amsterdam Zuidoost, Holendrecht om precies te zijn. Sinds de 1e klas van de middelbare school focust hij zich op het maken van rapmuziek. Hij plaatst zichzelf niet graag in een hokje. Dit is te merken doordat hij zichzelf ‘the uncoolest rapper alive’ noemt en aangeeft dat hij zijn leeftijd niet weet en hieraan doet. Wat hij wel weet is dat hij vanaf het moment dat een klasgenoot hem leerde rappen, hij instantly verliefd is geworden op het schrijven. Het begon allemaal bij freestylen, vervolgens begon hij te schrijven en nummers te maken. Uiteraard was de volgende logische stap om op te treden.

Toen hij begon met rap was zijn droom om beroemd te worden. Al snel werd het duidelijk dat zijn muziek een invloed heeft op mensen. Dit is vanaf dat moment zijn ambitie geworden: zoveel mogelijk mensen bereiken met zijn muziek. Hij wil dat zijn muziek beluistert wordt op plekken waarvan hij dit zelf niet verwacht. Hij wil dat mensen geraakt worden door zijn muziek. Rapmuziek is immers leuk om naar te luisteren maar Jay-Way kreeg een ephiphany over het feit dat hij met zijn stem en wat hij op papier zet mensen kan beïnvloeden. Door deze ephiphany heeft hij een balans gezocht in mensen kwalitatieve muziek geven en mensen vermaken. Dit pusht hij tot de dag van vandaag.

Mijn muziek zet mensen aan het denken, ik denk dat muziek heel vaak een reflectie is.” Hij geeft aan dat mensen zich snel betrokken voelen bij hoe relatable een nummer is. Maar als dit nummer alleen gaat over waar je doorheen gaat, dan blijf je in een dip. Jay-Way wil meer dan een spiegel zijn. Hij wil mensen ook wijzen hoe hij uit bepaalde situaties is gekomen. “Ik ken de struggle maar ik ken ook de uitweg.

Muziek was voor hem 100% een uitweg. In de 2e klas koos hij specifiek naar wie hij luisterde en welke nummers effect op hem hadden. “Ik luisterde veel Lecrae, hij rapte diepzinnige dingen. En Lil Wayne was dan weer een inspiratie op gebied van techniek, punchlines, wordplay.

Om zijn muziek te verspreiden stuurde hij in het begin MP3’s naar de e-mailadressen van klasgenoten om vervolgens hun feedback af te wachten. Na een tijdje begon hij mee te doen aan talentenjachten op school. “Ik kreeg niet echt de praise die ik had verwacht. Ik viel op m’n bek maar ging toch door.” Met de komst van het social mediaplatform Hyves kwam hier verandering in. Op zijn Hyves pagina deelde hij onafgemaakte nummers. Hij had toen niet het budget om de nummers af te maken, maar bouwde toch een nieuwsgierigheid en een kleine fanbase op. Er kwam via Hyves veel vraag naar de afgemaakte tunes en er kwam vraag naar EP’s/Mixtapes. In 2011 heeft hij uiteindelijk zijn eerste mixtape online gegooid door middel van een ZIPfile. Beschaamd geeft hij aan dat hij de mixtape niet gaat benoemen, “het was super slecht”.

Het moment dat Jay-Way van muziek zijn carrière besloot te maken was na een Kendrick Lamar concert. Tijdens dit concert, waar hij naartoe kon gaan omdat een vriendin helaas niet meer kon ving hij een gesprek op. Dit gesprek ging over een muziekopleiding die volledig past bij een rap carrière. De volgende dag werd zijn huidige opleiding stopgezet en heeft hij zich ingeschreven voor de Herman Brood academie. “Het was voor het eerst dat ik in een jungle zat met mensen die mij snapte. Ze zijn super like-minded en plaatsen muziek ook op nummer 1.” Het inschrijven voor deze opleiding deed hij achter zijn ouders rug om. Zij vonden muziek als hobby prima maar niet echt als carrière. In zijn nummer ‘Teen Gohan’ zingt hij het volgende “First off a shout out to my mommy, rather seen me in an office. See I had to tell her sorry but this music ain’t a hobby! Imma make it that’s without a doubt” Vandaag de dag zijn beide ouders trots op hem en fan van hem.

Als ik vraag naar de moeilijke kanten van het artiesten leven praat hij over het bouwen from scratch. Hij heeft namelijk wel een manager maar is nog niet getekend waardoor hij alles zelf financiert. “Je kan niet echt flexen met je geld. Maar dat was 2018. In 2019 zijn de dingen geswitched. De shows zijn leuker en betalen meer nu, the price went up.” Ook geeft hij aan dat er een heel leven afspeelt behind the scenes. Geld en het kennen van de juiste mensen spelen hier een grote rol bij. “Het gaat bijna niet meer om wat je doet maar om wie je kent en hoeveel geld je hebt.” Wel geeft hij aan dat een van de grootste fouten die je kan maken het vergelijken van jezelf met anderen is. “There is nobody like you, uiteindelijk is er maar 1 Jay-Way. En ik moet er het beste van maken. Als ik mezelf ga vergelijken ga ik nooit blij zijn en nooit tevreden zijn over mijn art.” Optreden is een aspect waar hij het meest van geniet. Dat is terug te zien in de energieke shows die hij neerzet. Het is crazy hoe iets van niets kan ontstaan. Dat mensen mee rappen en zingen met overtuiging. De band die de muziek mute en het publiek dat dan los gaat. Kippenvel.

Met Noorderslag heeft Jay-Way de toon voor het jaar gezet. Hij wacht met smart op de volgende stap. “Na Noorderslag vind ik dat ik klaar ben voor een toer in Nederland maar ik wil ook wat leuks opzetten strictly for the fans.” Hij heeft ook een teaser op Instagram gegooid die goed ontvangen werd, dus het is afwachten wanneer hij weer iets nieuws dropt. Voor hem gaat gevoel eerst en daarna komt zijn gameplan. Hij wil zijn luisteraars wel zoveel mogelijk meenemen in het proces en denkt veel na over hoe hij deze ervaring geeft. Wij wachten met liefde op de muzikale creaties die Jay-Way voor ons in petto heeft dit jaar.

Volg Jay-Way op Instagram

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Staff

Written by Staff

Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

0 comments

A$AP Rocky thinks he deserves a Grammy

Koffee wilt de troon