Connect with us

Backstage Bastards

What’s New: Wereldartiest James Francis komt nu Nederland veroveren

What's New

What’s New: Wereldartiest James Francis komt nu Nederland veroveren

Als je hem hoort praten zou je denken dat het een (geboren) Amerikaan is maar niets is minder waar. Hij werd 21 jaar geleden geboren in het prachtige Suriname als Iseak Asaf Leeflang. Dit jonge talent reist al jaren de wereld over en staat bij het grote publiek bekend als James Francis. Vandaag de dag werkt hij hard aan zijn veelzijdige muziekcarrière waarbij hij al met grote namen gewerkt heeft. Hij bezoekt ons koude kikkerlandje om te werken aan zijn nieuwe EP. Die kans laten wij natuurlijk niet voorbij gaan om hem de hemd van het lijf te vragen.

Muziek is er bij James Francis met de paplepel ingegoten

James Francis komt uit een zeer muzikale familie. Zeker 90% van zijn familie houdt zich bezig met muziek. Hij kijkt als klein jongetje erg op naar zijn tante die hem meeneemt naar haar shows en inspireert om zich te focussen op muziek.  Uiteindelijk is het zijn opa geweest die hem als eerst kennis laat maken met muziek. Rockmuziek wel te verstaan. LP’s van o.a. The Woo en The rolling Stones werden grijsgedraaid door kleine James. Zijn favoriet is en blijft toch echt Jimmy Hendrix. Al houdt hij zich nu meer bezig met Hiphop en R&B, met maken van een geheel album met een rockband staat nog steeds op zijn to-do-list.

Op elf-jarige leeftijd duikt James Francis voor het eerst de studio in. Door zijn broers is hij geïnteresseerd geraakt in rapmuziek van Biggie en Pac. Hij begint met rappen en nog geen jaar later volgt ook het zingen. Hij doet dit voornamelijk Engelstalig. Deze taal is hem zo eigen omdat hij op dat moment nog onderwijst volgt aan de International Academy of Suriname. Ook woont hij hierna een aantal jaar in Amerika. Dit samen zorgt ervoor dat zijn Engels beter is dan zijn Nederlands. En dat is te merken tijdens het gesprek, want zonder dat hij het doorheeft switch hij regelmatig over naar Engels. Wij zijn hierdoor wel extra nieuwsgierig waar zijn switch naar Nederlandstalige muziek dan vandaan komt. En wat blijkt? Hij is eigenlijk per toeval in Nederland terechtgekomen.

Van een nachtje stappen naar zijn eerste managementdeal

In 2014 is hij nietsvermoedend aan het feesten in de club in Paramaribo als hij wordt aangesproken. Het blijken serieuze mensen uit de muziekbusiness te zijn die zijn muziek kennen van zijn soundcloud. Ik was verbaasd, ik dacht daar luisteren alleen jongetjes van veertien naar ofzo”. Als hij begin 2016 voor drie weekjes op vakantie is in Nederland wordt hij opnieuw benaderd. Ditmaal met de vraag of hij naar de studio wil komen. Dit laat hij zich geen tweede keer zeggen. “Het was echt heel chill en die vibe was goed. Ik heb mijn ticket kunnen verlengen naar drie maanden en besloten mij op Nederland te focussen”. In die drie maanden tijd maakt hij zijn eerste EP en tekent hij zijn managementdeal bij Top Notch Universal. Wanneer zijn management bij toeval iets van zijn eerder uitgebrachte Nederlandstalige werk hoort zijn ook zij verbaasd. Het klinkt zo goed dat zij voorstellen een Nederlandstalig project te doen.

James Francis blijft zijn publiek verassen

Eerder dit jaar had hij zijn eerste Nederlandse release ‘Verliefd in de zomer’ op het album van Partysquad. Inmiddels heeft hij al meerdere nummers liggen die ook op zijn nieuwe EP zullen verschijnen.“Voor ik het wist was ik met Ronnie aan het werk voor Norrie, dat was echt een honour”. Dit benoemd hij ook als een van de dingen waar hij het meest trots op is. Hij heeft al met veel verschillende artiesten in de studio gezeten. Voor zijn komende EP  ‘Alpha” heeft hij samenwerkingen met Ronnie, Murda en zijn beste vriend Terra gehad.  Verder staat ook een featuring met zijn zusje Zarai op. Dit is tevens haar debuut.

Als hij nog iemand mag noemen waar hij graag mee wil werken noemt hij Frenna. Op internationaal niveau antwoord hij volmondig Frank Ocean! Als reden hiervoor benoemt hij zijn unieke schrijfwijze en muzikaliteit. Ook geeft hij aan enorm op te kijken tegen Kanye West. “Vooral creative wise. Hij is zo vernieuwend dat wij pas een jaar of twee later begrijpen wat hij bedoelt”. Hij wil net als Kanye en Frank iedere keer weer op een andere manier een album uitbrengen zodat hij het publiek blijft verassen. Hij ziet het als een eer dat er mensen zijn die zijn manier van muziekmaken linken aan deze grootheden.

Zijn veelzijdigheid onderscheid hem van de menigte

Het moeilijkste van het artiestenleven vindt hij zichzelf in zijn muziek kunnen plaatsen en tegelijkertijd iets neerzetten dat commercieel genoeg is. Hij kiest ervoor ten alle tijden zichzelf te blijven. “Ik ben liever mezelf, die straight up goofy dude. Ik denk dat dat gaat maken dat ik het langst kan genieten van het maken van muziek”. Hij schrijft al zijn muziek zelf en produceert ook mee. Zijn muzikale ervaring zorgt ervoor dat hij goed aan kan geven wat hij nodig heeft.

Zijn veelzijdigheid is hoogstwaarschijnlijk ook hetgeen dat hem onderscheidt van ‘de rest’. Hij is jong maar toch al ruim tien jaar serieus bezig met muziek, spreekt zowel vloeiend Engels als Nederlands en voelt zich vrijwel thuis in elke muziekgenre. Als je het zo bekijkt is het niet heel gek dat hij ‘opvalt’  “Voor de Nederlanders klinkt mijn aanpak juist heel foreign, dat heb je hier niet zo veel. In Suriname heb je weer niet zo veel artiesten die ook engels kunnen zingen/rappen”. Dat hij zo goed met zowel rap als zang uit de voeten kan is natuurlijk ook een enorme pre. Als hij dan toch echt zou MOETEN kiezen gaat hij voor zang. Het is geen makkelijke keus maar hij denkt dat hij met zang uiteindelijk veel meer kan doen dan met rap. “Rap is waar ik begonnen ben, ik ben nog steeds een hiphop head”.

Be on the look out

Het is misschien onnodig om te zeggen dat we nog veel van James Francis kunnen verwachten, maar we doen het toch: We kunnen nog veel van James Francis verwachten. Binnenkort komt zijn eerste Nederlandse EP uit. Omdat hij zo druk bezig is en niet met oude muziek het podium op wil heeft hij nog geen optredens op de planning staan. Uitzondering is zijn optreden deze maand in Suriname. “Ze wilde dat ik een moksi patoe deed, dus ik dacht Why not?”. Het feit dat Nederland(s) nu zijn main focus is zegt absoluut niets over de toekomst. “Ik probeer keihard te gaan in beide”. Zo ziet hij zichzelf binnen vijf jaar het liefst schrijven voor grote artiesten maar is hij zelf ook zeker nog heel lang actief. “Ik heb grootste plannen, vooral omdat er nu bepaalde deuren zijn geopend”.

Als hij andere jongeren een advies mag geven formuleert hij het heel mooi: “If you wanna be noticed luister naar waar je wilt opvallen en probeer jezelf erin te plaatsen. Figure out what makes you different en zet dat in je muziek…  Figure out what’s poppin there.

Houdt deze frisse wind in de scene vooral in de gaten, wij staan te popelen om zijn EP te horen!

Vergeet James Francis niet te volgen op Instagram!

 

 

 

Click to comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in What's New

Advertisement

Categories

Advertisement
To Top

Log In

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy